ANIMUJ.PL

animuj.pl - pierwszy polski portal poświęcony animacji 2D
Teraz jest N lip 23, 2017 15:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N wrz 15, 2013 13:33 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): N wrz 15, 2013 12:32
Posty: 2
Lokalizacja: Chrzanów
Jako , że jest to mój pierwszy post na tym forum pragnę powitać wszystkich bardzo serdecznie :)


Niedawno postanowiłem , że spróbuje swoich sił w animacji poklatkowej.

W tej chwili mam już zrobioną jedną lalkę ( Zdjęcie ) i pracuję nad kolejną . Do tego dojdzie mi jeszcze scenografia i przyjdzie czas brać się za zdjęcia.


I tu mam do wyboru dwie opcje :

- Zrobić zdjęcia z pomocą aparatu cyfrowego ( SAMSUNG , 16.1 MP )
- lub za pomocą kamerki internetowej ( PS EYE , rozdz. 640×480 )


Słyszałem ,że wykonywanie animacji SM przez użycie web-camery jest dużo wygodniejsze.


I tu moje pytanie - Którą opcję wybrać i jakiego programu do tego użyć ?


Dodam , że z góry mam narzucone , że plik video musi być zrealizowany w standardzie DVD.


Z góry dziękuję za odpowiedzi :D

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N wrz 15, 2013 14:59 
Offline
moderator
moderator

Dołączył(a): Cz lut 14, 2008 09:41
Posty: 981
Lokalizacja: Gorzów WLKP
Możesz użyć obu kamer jednocześnie :)
Polecam uzyc tej lepszej bo lepiej jak masz obrazki w duzym rozmiarze niz za malym. duzy zawsze mozna zmniejszyc i dobrze sie go obrabia jesli chodzi o np efekty. z malym jest cieżej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N wrz 15, 2013 18:51 
Offline
moderator
moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lis 06, 2009 20:24
Posty: 504
Lokalizacja: Toruń
Użyj aparatu Samsunga, tylko nie rób zdjęć na automacie - będziesz miał strasznie zróżnicowane klatki pod względem jasności i kontrastu. Jakbyś mógł uruchamiać migawkę z poziomu kompa to byłoby marzenie - Poszukaj sterowników to tego aparatu, może będziesz miał taką opcję. Co do programu, to wygodnie byłoby Ci używać opcji onion skin - przenikania klatek. Sprawdź sobie chociażby Animator HD - W nim też złożysz film do standardu DVD. Dużo ciekawych rzeczy znajdziesz też pod hasłem time lapse software.
Pozdrawiam!

_________________
Sinsky


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N wrz 15, 2013 19:11 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): N wrz 15, 2013 12:32
Posty: 2
Lokalizacja: Chrzanów
WIELKIE DZIĘKI :)

Naprawdę pomocne wskazówki.
Poszperam jeszcze trochę i biorę się do pracy.

Chyba zdecyduję się na Animatora :)

Wie ktoś może jaka była by optymalna rozdzielczość klatek ?


/edit/ właśnie zorientowałem się ,że animator jest ... no cóż - płatny

Znacie jakiś darmowy odpowiednik ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL