ANIMUJ.PL

animuj.pl - pierwszy polski portal poświęcony animacji 2D
Teraz jest Pn wrz 25, 2017 15:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn cze 24, 2013 19:04 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pn cze 24, 2013 18:32
Posty: 9
Lokalizacja: Jarosław
Jak w temacie proszę o pomoc weteranów w znalezieniu programu do tworzenia animacji metodą rysowania klatek na papierze (coś takiego, ale nie w komputerze) i później wprowadzania tego do kompa mam skaner. macie jakieś pomysły?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 25, 2013 18:50 
Offline
moderator
moderator

Dołączył(a): Cz lut 14, 2008 09:41
Posty: 981
Lokalizacja: Gorzów WLKP
Flipbook
http://www.digicel.net/flipbook.htm

mozna w nim rowniez rysowac - tzn na kompie ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 26, 2013 12:28 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pn cze 24, 2013 18:32
Posty: 9
Lokalizacja: Jarosław
Fajny ale płatny, znacie jakieś darmowe?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 26, 2013 14:59 
Offline
moderator
moderator

Dołączył(a): Cz lut 14, 2008 09:41
Posty: 981
Lokalizacja: Gorzów WLKP
Z darmowych nic nie znajdziesz.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 26, 2013 15:17 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pn cze 24, 2013 18:32
Posty: 9
Lokalizacja: Jarosław
:S ale 78$ to zdecydowanie za dużo żeby zrobić pół filmiku i stwierdzić, że jest beznadziejny.
Są jakieś tańsze odpowiedniki? Ewentualnie z czasową licencją.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 27, 2013 22:53 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Pencil, Plastik Aniamtion Paper, MyPaint z łatką do animacji, Tupi, Synfig (chyba najprofesjonalniejszy), przy pewnych kombinacjach Blender3D, KToon... ?

Podejrzewam, że potrzebował byś przede wszystkim programu do "skanów" z możliwością stabilizowania obrazu (podczepiasz się pod dziurki u góry kartki) i wypełniania rysowanych konturów farbą, wraz z funkcją "podlewania" (normalnie zalewając płaszczyznę kolor nie doszedł by do linii, co bez narzędzi wiąże się z obrabianiem właściwie każdej klatki z osobna).
Z spełnieniem tych wszystkich wymagań są jednak problemy...
Stabilizacje da się wykonać w Blenderze (musiał być obejrzeć jakiegoś tutka- zbyt długo by tłumaczyć). Ewentualnie rysuj na kartkach dziurkami na bolce i doklej bolce na stałe do skanera.
Zalewanie konturów kolorem w darmowych programach to puki co niestety robota klatka po klatce. Da się z tego wywinąć wykonując animację pierwej w 3D (patrz- make of "Paper man" Disneya) lub -ale tą technikę widziałem tylko raz w życiu- rysując klatki flamastrem na szybie (łatwo się zmywa), a u dołu animując tą samą postać przy pomocy animacji wycinankowej. Efekt jest przedziwny (patrz. http://vimeo.com/59618486 ).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 28, 2013 15:32 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pn cze 24, 2013 18:32
Posty: 9
Lokalizacja: Jarosław
przepraszam ale dopiero teraz zauważyłem moją pomyłkę, temat proszę o przeniesienie do działu : Animacja rysunkowa tradycyjna, ciągle miało ją na myśli, czy mógłby ktoś jeszcze podrzucić jakiś program (raczej darmowy), w którym mógłbym połączyć zeskanowane klatki (w jpg) połączyć w film


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 28, 2013 17:46 
Offline
moderator
moderator

Dołączył(a): Cz lut 14, 2008 09:41
Posty: 981
Lokalizacja: Gorzów WLKP
Virtual dub. Prosty i darmowy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 28, 2013 21:21 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pn cze 24, 2013 18:32
Posty: 9
Lokalizacja: Jarosław
:D
Dzięki za wasze wsparcie, znacie jeszcze jakiś program do skanowania, żeby zaznaczony obszar obrazu był od razu wybrany w następnym skanowaniu?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 28, 2013 22:11 
Offline
moderator
moderator

Dołączył(a): Cz lut 14, 2008 09:41
Posty: 981
Lokalizacja: Gorzów WLKP
Ja mialem program do skanowania ktory takie cos mial standardowo na plycie do urządzenia wielofunkcyjnego HP. Sprawdź, moze tez masz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 29, 2013 11:41 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pn cze 24, 2013 18:32
Posty: 9
Lokalizacja: Jarosław
mam centrum obsługi HP, to dosyć nowa wersja, ale nie mogę się z nim dogadać żeby ten sam obszar był zaznaczany w następnym skanowaniu, chyba nie ma takiej funkcji.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 29, 2013 13:40 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Więc kładź na skanerze po 2 kadry jednocześnie (bo podejrzewam ze robisz na połówkach kartek), a potem kadruj wszystko hurtowo przy pomocy Blendera3D.
1. Zainstaluj Blendera.
2. Po uruchomieniu wciśnij Ctrl + <- (uruchomi ci pole compositingu) a potem po najechaniu myszką na największy obszar możesz go zmaksymalizować lub powiększyć poprzez Ctrl + strzałka do góry lub do dołu.
3. Poprzez Shift + A odtwórz to co zamieściłem w printscreenie (Musisz troszkę poszukać). W polu u góry zamieść 1 obrazek dobrze skadrowany, a u dołu wszystkie nieskadrowane skany na raz (klikasz na pierwszy i ustawiasz na tryb "Image sequence" zamiast "Image"). Jeśli nie chce wyświetlić ich jako sekwencja to masz je prawdopodobnie źle ponazywane. Zaznacz na raz wszystkie poza programem i kliknij prawym by zmienić nazwę.
4. Obrazek w przykładzie dokadrowałem byle jak. Zmieniając współczynniki Transformation możesz nim dowolnie przesuwać.
5. W polu renderingu po prawej ustal długość animacji, jakość na 100%, rozdzielczość, plik docelowy, format, a następnie kliknij Animation.

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL