ANIMUJ.PL

animuj.pl - pierwszy polski portal poświęcony animacji 2D
Teraz jest Pn maja 01, 2017 07:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: sprzęt
PostNapisane: Pn sie 06, 2012 11:14 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Wt lut 14, 2012 19:54
Posty: 30
Lokalizacja: wrocław
Jaki sprzęt byłby dobry a w miare tani do animacji poklatkowej mam już lalki ale nie mam sprzetu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 06, 2012 20:10 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
-Kamerka internetowa HD (chociaż z bliska zniekształca nieco główki)
-Szyna do dobrych szuflad (są takie tak jakby łożyskowane-> dwie za 22zł - taniocha) i linijka do wiadomo czego...
-Jako programu do podglądu (jeśli tak Ci wygodniej animować) możesz użyć HeliumFroga lub MonkeyJama i dokleić tuż obok kamerki drugą najtańszą, obsługiwaną przez te programy (Chyba że będzie działać ta HD- mnie się nie udało)
-Do oświetlenia jakaś żarówka o białym widmie. Skoki napięcia (nie zakałdam ze kupisz sobie stabilizator za około 800zł) wydaje mi się że można odrobinę zmniejszyć wkładając wtyczkę do pojedynczego kontaktu (tzn. bez listwy z innymi urządzeniami) i długo naświetlając klatki- ewentualnie cykać każdą klatkę 2-3 razy i łączyć je przezroczystością na programie w jedną- To bardzo poprawia jakoś obrazu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 06, 2012 21:16 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Wt lut 14, 2012 19:54
Posty: 30
Lokalizacja: wrocław
ta druga kamerka do innych ujęć ? i do czego ta szyna aha i co to te skoki napięcia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 06, 2012 23:53 
Offline
właściciel studia
właściciel studia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So cze 07, 2008 23:44
Posty: 559
Skoki napięcia powodują, że światło żarówki, choć tego nie widzimy oczami, cały czas zmienia swoje natężenie. Z tego powodu klatki animacji będą różniły się jasnością, co da efekt znany z amatorskich filmów poklatkowych.

_________________
Short films

One-of-none.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 07, 2012 11:24 
Offline
moderator
moderator

Dołączył(a): Cz lut 14, 2008 09:41
Posty: 981
Lokalizacja: Gorzów WLKP
To nie skoki napięcia, a częstotliwość prądu powoduje mruganie światła. Prąd ma częstotliwość 50hz co znaczy, że żaróweczka mruga 50 razy na sekundę czego nie widać gołym okiem, ale już robiąc animację poklatkową widać.

By to wyeliminować, nie trzeba robić podwójnie zdjęć i kombinować z przezroczystością.

Są programy, które mają możliwość dopasowania natężenia światła i kolorów na podstawie jednej klatki z której czerpią informacje. To jest szybsze i wygodniejsze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 07, 2012 14:56 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): So maja 05, 2012 16:21
Posty: 6
Mruganie światła powoduje prąd zmienny z kontaktu, który wzrasta od zera do ok. +220V później spada mijając zero do -220V po tym znów do zera i tak w kółko, a częstotliwość oznacza ile takich cyklów przejdzie w ciągu sekundy.

Do oświetlania może nadałaby się lampa led'owa, reflektor lub coś na prąd stały byleby dobrze świeciło.
Do robienia zdjęć mógłby być zwykły aparat cyfrowy + jakiś statyw jak na początek wystarczyłoby.
Wg mnie szyna dla początkującego nie będzie przydatna (ale nie mój wybór). Zresztą do takiej szyny trzeba by dorobić małą korbę, żeby przesunięcia były równe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 07, 2012 19:36 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Wt lut 14, 2012 19:54
Posty: 30
Lokalizacja: wrocław
aha , dzięki


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL