ANIMUJ.PL

animuj.pl - pierwszy polski portal poświęcony animacji 2D
Teraz jest Pt kwi 28, 2017 18:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz mar 15, 2012 00:02 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Śr mar 14, 2012 23:57
Posty: 27
Witam!
Napiszę krótko.
Chce kupić aparat do animacji poklatkowej za około 400 zł. Jaki polecacie?
Mam obecnie kamerę cyfrową sony dcr-sr55e, ale ani oryginalna wersja corela prox4 nie czyta tej kamery, ani program dragonframe, a już o helium frog, czy animatordv simple+ nie wspomnę, bo się w ogóle nie otwierają w komputerze (frog z powodu directx).
Czekam na propozycję sprzętu do kupienia.
I oczywiście z góry dziękuję i pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2012 22:38 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Logitech 960-000642 HD Webcam C910
Lepszego sprzętu do 400zł raczej nie znajdziesz. Ja kupiłem za około 270zł ale od tego czasu dosyć zdrożała. Spójrz na: http://www.ceneo.pl/8440755
Kamerka powinna współpracować z darmówkami, ale jeśli nie jesteś pewien to podaj program, a ja to przetestuję.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2012 23:19 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Śr mar 14, 2012 23:57
Posty: 27
Napisz proszę, czy działa z corelem prox 4 i dragonframe.
Przy okazji, jeśli znasz jakiś aparat cyfrowy, który nadaje się do animacji poklatkowej, to podaj nazwę. Cena nie gra roli:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 16, 2012 16:33 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Sprawdziłem. Kamerka działa na obydwu (na MonkeyJam co ciekawe nie).
Aparatu nie doradzę. Z programami lalkowymi współpracują zazwyczaj droższe Canony, Nikony i Olimpusy (po zainstalowaniu łatki). Musisz wejść na stronę interesującego Cię programu i znaleźć listę kompatybilnych aparatów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 17, 2012 07:00 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Śr mar 14, 2012 23:57
Posty: 27
A wiesz może dlaczego po podłączeniu modelu kamerki cyfroiwej DCR-SR55E nie chce ona działać w corelu i dragonframe?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 17, 2012 10:16 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Bo animacji zazwyczaj kamerą się nie robi... To że programy współpracują z niektórymi aparatami i kamerkami internetowymi (prawdopodobnie dlatego że mają je darmówki, więc płatnym wręcz nie wypada aby nie miały), nie oznacza, że podpisali umowę na promowanie kamer firmy Sony. W tym wypadku zadziałał by prawdopodobnie Take5 (moją sonówkę obsługiwał), którego nie polecam, bo twórcy oczekują aż 300Euro! za upośledzony, nieefektowny, ograniczony prawie do jednej czynności, warzący około 4MB programik! Okropne.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 17, 2012 23:22 
Offline
właściciel studia
właściciel studia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So cze 07, 2008 23:44
Posty: 559
Tak jak napisał Divagor, programy do animacji poklatkowej w pełni obsługują zazwyczaj droższy sprzęt. Chwilę interesowałem się tymi programami, ale gdy okazało się, że Nikon za 2,5 tys. nie pozwala na podgląd na żywo, dałem sobie spokój.

_________________
Short films

One-of-none.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 19, 2012 22:34 
Offline
wasz ukochany admin
wasz ukochany admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 19, 2006 18:57
Posty: 1650
Lokalizacja: Bristol UK
grabarz napisał(a):
Tak jak napisa³ Divagor, programy do animacji poklatkowej w pe³ni obs³uguj± zazwyczaj dro¿szy sprzêt. Chwilê interesowa³em siê tymi programami, ale gdy okaza³o siê, ¿e Nikon za 2,5 tys. nie pozwala na podgl±d na ¿ywo, da³em sobie spokój.


hah, widze, ze mamy podobny wiekowo sprzet, najnowsze /to znaczy rok nowszy niz ten moj d80/ nikony maja ten przeklety live-view! i mozna na nich dzialac jak producent programu przewidzial.
ponoc wszytskie canony maja ta opcjie, ale reki nie dam uciac ;)

po dlugich namowach dalam sie przekonac i teraz probuje testowac dragonframe'a - kombinacjia z dodatkowa kamerka ustawiona w wizjer nikona i kamerka ustawiona tuz obok nikona jako live preview i kombinacjia bez live preview za to ze zrzutem testowej ramki /klawisz 3 na numerycznej/ i dopiero zrzut wlasciwej /enter/ ale tak naprawde wychodzi ze srednio na jeza ten caly live view bo przy testach co robilam i tak nie patrzylam na monitor :P

bez tych programow tez sie da zyc i animowac, tak robili nasi dziadowie i ojcowie za mlodu :lol:


z pierwszej reki moge wam powiedziec, ze w aardmanie uzywaja canonow z przelotka na obiektyw i obiektyw /tylko manualny/ nikona


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 19, 2012 14:33 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Śr wrz 19, 2012 14:12
Posty: 4
Lokalizacja: Łódź
Witam.
Jeżeli chodzi o najprostszy,tani kompakt to akurat nie ma problemu, żeby go znaleźć. Znajomy kupił aparat cyfrowy Sony, nic profesjonalnego i zupełnie wystarczyło. Zresztą to dobra marka, przy zalewie sprzętu fotograficznego teraz najlepiej coś sprawdzonego wybrać i prostego w obsłudze. Pozdrawiam i miłego tworzenia:)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL