ANIMUJ.PL

animuj.pl - pierwszy polski portal poświęcony animacji 2D
Teraz jest N lip 23, 2017 15:44

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt sty 20, 2012 23:30 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pt sty 20, 2012 22:08
Posty: 12
Lokalizacja: Wielka Brytania
Czy ktos potrafi mi pomoc????
mam spory problem przy animacji, z którym nie wiem jak sobie poradzić i wogole nie wiem skad się wziął. Jestem w trakcie zdjęć do własnej krótkometrażowej animacji kukiełkowej.
Zrobilam juz częśc zdjęć (takich bardziej statycznych), gdzie w sumie wszystko bylo ok. Ale gdy pojawil sie jakis wiekszy ruch kukielek, to widac ze poszczegolne klatki są jakby inaczej oswietlone, ciemniejze i jasniejsze naprzemian. Sa to dośc spore roznice ktorych nie da sie za bardzo ukryc. W efekcie po zmontowaniu widać jakby byly oswietlone jakims bardzo mrugajacym swiatlem i nie wyglada to za dobrze. Nie wiem czy jest to kwestia rodzaju oswietlenia czy raczej aparatu. Zauwazylam dziwna prawidlowosc, ze najwieksze roznice w swietle widac przy okreslonych ruchach kukielki (np kiedy podnosi rece do gory lekko zaslaniajac twarz), wiec wydaje mi sie ze to moze nie tyle kwestia rodzaju oswietlenia co aparatu. Uzywam canona 550d na manualnych ustawieniah, wiec teoretycznie powinno byc spoko, ale nie jest.
blagam jesli ktos cos wie na ten temat dajcie znac!!!!
nie mial nikt podobnych problemow?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2012 23:43 
Offline
właściciel studia
właściciel studia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So cze 07, 2008 23:44
Posty: 559
Aparaty mają kilka trybów manualnych (PASM) i trzeba ustawić pełen tryb ręczny (M) tak, żeby aparat nie dobierał żadnego parametru samodzielnie. Ewentualnie, jeśli używasz świetlówek, to one mogą być przyczyną, ale sądzę jednak, że chodzi o aparat.

Tak mi się przypomniało, że oprócz trybów aparaty mają często dodatkowe funkcje ukryte w opcjach, np. korekcja ekspozycji, która byłaby przyczyną. Zaglądnij do menu albo instrukcji i prześledź wszystkie zakładki.

_________________
Short films

One-of-none.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2012 11:36 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pt sty 20, 2012 22:08
Posty: 12
Lokalizacja: Wielka Brytania
Tak, ja to wszystko ustawialam na M.
Przegladalam menu, nie bardzo tylko wiem w ktorym miejscu moze kryc sie taka opcja. bede dalej szukac. dzieki za odp


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2012 19:26 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Pierwsza rzecz- animacja lalkowa, nie kukiełkowa. Sam się często myliłem i wiem że ludzi w tej branży troszkę to denerwuje.
Jeśli jest to aparat niższych lotów to pełnej "manualności" może on nie posiadać, w tym sensie że zawsze będzie starał się coś tam pod-markować. Sprawdź czy nie masz włączonych bajerów typu wyszukiwanie twarzy czy stabilizacja obrazu i wyłącz je również.
Zmienność światła może być winą albo żarówki (różne nagrzanie), lub skoków napięcia w sieci, które są poważnym problemem podczas profesjonalnych animacji. Pojawia się to jednak głównie przy większej ilości prądu niż lampka biurkowa. Normalnie problem usuwa się poprzez podłączenie stabilizatora napięcia lub agregatu. W wypadku Twoim może zadbaj aby lampka miała własny kontakt (nie listwa) i ustawiaj jeśli to możliwe dłuższy czas naświetlania.

Jeśli nic nie pomoże- ustawienia aparatu, zmiana żarówki czy kontaktu, to możesz jeszcze pójść na hardkor i cykać każdą klatkę 2-3 razy. Łącząc je później wszystkie przezroczystością, przeskoki świetlne powinny się zniwelować, już nie mówiąc że usunie Ci to z obrazu cyfrowy szum.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2012 23:54 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pt sty 20, 2012 22:08
Posty: 12
Lokalizacja: Wielka Brytania
Wydaje mi sie ze chyba juz odkrylam przyczynę moich problemow.
probowalam wczesniej ze stabilizatorem napięcia ale to nic nie dalo.
zastanawiajace bylo to ze te skoki swiatla powtarzaly sie przy konkretnych ruchach kukielek... to znaczy chcialam powiedziec lalek ;)
czyli nawet jak robilam 2-3 razy zdjecie tej samej pozy to za kazdym razem byla tak samo naswietlona. zawsze jak miala rece do góry to cala klatka byla jasniejsza
co raczej mnie sklanialo ku stwierdzeniu ze to nie jest kwestia skokow napiecia.
odkrylam w swoim aparcie taką funkcje jak Automatyczny stabilizator jasności, ktora jest automatycznie ustawiona na Standard.
na razie zrobilam krotka probke animacji z wylączona opcją i chyba jest juz ok :)
dzieki w kazdym razie
swoją drogą jakich zarowek najlepiej uzywac w animacji?
ja mam takie http://jabbafoto.pl/opis/2212186/fv-zar ... k-e27.html
z tego co slyszalam to chyba najlepsze do tego celu nie są.
Ale nie stac mnie na jakis mega drogi sprzet, szukam czegoś co nie byłoby za drogie i nie nagrzewaloby sie za bardzo.
macie jakies wyprobowane patenty?

jeszcze mam pytanie odnosnie tego łączenia klatek na przezroczytosci, w jaki sposób to sie robi? czy jest jakas opcja automatyzacji tego czy musze na photoshopie pojedynczo nakladac na siebie poszczegolne klatki i sklejac?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 22, 2012 00:25 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Parę sekund roboty na Blenderze i nawet mogę zrobić tutka jeśli prześlesz mi swój mail- ale jeśli nie ma takiej konieczności to odradzam cykać więcej niż "klatkę na klatkę" bo matryce w aparatach też mają swoją żywotność i niektóre po 20-37min animacji (pomiędzy 30-50 tyś klatek) zaczynają się psuć.

Żarówka wydaje się spoko, tylko idealnie białe światło w naturze występuje raczej rzadko.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 22, 2012 00:33 
Offline
właściciel studia
właściciel studia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So cze 07, 2008 23:44
Posty: 559
Chcesz powiedzieć, że w studiach wymienia się aparaty 3 razy podczas jednej produkcji? To straszne. :eek:

_________________
Short films

One-of-none.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 22, 2012 01:30 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Nie mówię tu o takim całkowitym "is died", lecz o martwych pikselach lub wzroście zaszumienia, co w profesjonalnych produkcjach nie może mieć miejsca- Tak mi przynajmniej mówili w BreakThru (Sprzedają je później za mniejszą cenę). Zależy jednak jeszcze od modelu. Na warsztatach w SeMaForze np. chwalili się swoim starszej wersji aparatem który części miał jeszcze... jak to szło... odlewane w całości? przez co przysłona wytrzymuje o wiele dłużej (o ironio) niż modele nowsze.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL