ANIMUJ.PL

animuj.pl - pierwszy polski portal poświęcony animacji 2D
Teraz jest Cz lip 27, 2017 17:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sty 11, 2012 21:59 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pn paź 31, 2011 21:47
Posty: 9
Witajcie! Być może ktoś z Was spotkał się już z problemem we współpracy na linii Canon 7D i AnimatorDV? Problem ten objawia się tym iż pomimo że canonowy soft wykrywa obraz z aparatu to Animator nie widzi aparatu już podczas wykrywania urządzenia przy wczytywaniu projektu, także o dalszej współpracy nawet nie ma mowy. Liczyłem na to że skoro jeden program go nie widzi to być może drugi - Helium Frog zrobi mi miłą niespodziankę i będzie działał, niestety tutaj jest dokładnie to samo.

Sprawdzałem to na dwóch komputerach, jednym z win7, drugim z XP oraz dwóch kablach USB. Czyli domyślam się że błąd musi leżeć gdzieś po mojej stronie. Dlatego też zwracam się do Was z prośbą o pomoc w okiełznaniu tego duetu. Czegoś nie zainstalowałem, używam niewłaściwych kabli czy co?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 12, 2012 01:56 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
O ile dobrze mi się zdaje HeliumFrog i AnimatorDV czytają tylko i wyłącznie kamerki internetowe (nawet nie wiem czy wszystkie rodzaje). W dodatku Animator nie trawi 64Bitowych komputerów i chodzi jak... w zasadzie nie chodzi, chyba że zrobienie 1-2 zdjęć nim zatnie się komputer Cię satysfakcjonuje. Jeśli aparat ma opcję podglądu na żywo w komputerze (a wcale nie musi tak być- wówczas nic żadnym programem czy kablem nie zdziałasz), możesz spróbować nawet prostszego programiku jak StopMotion Aniamtor. Nie wiem... Nawet komercyjne drogie nie obsługują każdego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 12, 2012 09:16 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pn paź 31, 2011 21:47
Posty: 9
Z góry założyłem że wykaz na stronie producenta odnosi się do wszystkich wersji programu. Teraz rzeczywiście widzę że najprostsza wersja obsługuje chyba tylko kamerki internetowe.. Sama funkcja Live View obsługiwana przez oprogramowanie Canona działa całkiem sprawnie ale co oczywiste zależy mi na możliwości onion skin. Więc może jakaś inna możliwość?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 12, 2012 16:14 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Hm.. Jak pisałem można spróbować z "Animator StopMotion" bo z tego co czytałem powinien przechwytywać po prostu to co jest w podglądzie. Jak zawiedzie i to, i wszelka inna darmówka (wszystkich przecież nie testowałem) możesz albo ściągać coraz to kolejne 30-dniówki programów komercyjnych, aż zdążysz zrobić całą animację, albo nagrać potrzebny ruch aktorsko na kamerze w formacie Avi, ściągnąć djv_view do podglądu klatka po klatce, ściągnąć Glass2k (bardzo fajny programik do przezroczystości okien), włączyć sobie podgląd na żywo z aparatu z przezroczystością na materiał filmowy i... rotoskopować klatka po klatce ruch. Jak i to nie podpasuje, to już chyba w ostateczności (jeśli masz szklany monitor) możesz rysować całą fazę ruchu flamastrem na kineskopie (Kreska trasy np. ręki i podziałki na miejsca w których robisz foty) czym łatwo powinieneś zapanować nad spowalnianiem i przyśpieszaniem, ale przy chodzie można się chyba wykończyć.
Więcej już chyba nie doradzę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 12, 2012 19:53 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pn paź 31, 2011 21:47
Posty: 9
Dziękuję za zainteresowanie i rady.
Chyba jednak pozwolę sobie na skorzystanie z jedynej opcji jakiej Ty nie wymieniłeś, a która to na tym forum nie jest popierana... Ale proszę wybaczcie.
Ciężko jeszcze coś więcej powiedzieć ale przyznać muszę że Dragon Stop Motion zrobił na mnie już na starcie kolosalne wrażenie. Nie dość że ma możliwości AnimatorHD to w dodatku zdaje się być wolny od jego wad, które to już wymieniałeś czyli opory w działaniu na "Siódemce", a w dodatku DSLRy mu nie straszne. To aż za wiele jak na moje potrzeby ale jak się nie ma co się lubi...
Myślałem o zastosowaniu bardziej tradycyjnych metod o których wspominałeś ale po próbach doszedłem do wniosku że za dużo kopyt mam do zanimowania i już przy drugiej parze się gubię.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL