ANIMUJ.PL

animuj.pl - pierwszy polski portal poświęcony animacji 2D
Teraz jest Pn maja 01, 2017 07:06

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr lip 27, 2011 00:03 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Śr lip 21, 2010 20:54
Posty: 36
Lokalizacja: warszawa
Witam.
Zabieram się za zrobienie animacji lalkowej i głowię się jak by tu wykonać ogień wraz z oświetleniem w czasie rzeczywistym. Postać trzymająca badyla, który płonie. Tak żeby najbardziej realistycznie było .Może jest sprawdzony sposób ? . Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2011 12:28 
Offline
animator
animator

Dołączył(a): Wt mar 24, 2009 20:38
Posty: 205
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
może zrób aby ten badyl naprawdę płoną ale musiałbyś mieć kilka takich samych badyli zrobiłbyś to sposobem mini pochodni trochę chusteczki benzyny ognia.
tymi badylami mogą być wykałaczki :)
podpowiedź:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M1WGdUsdLVc[/youtube]
tak się robi dobrą pochodnie dość dużego formatu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2011 14:53 
Offline
animator
animator

Dołączył(a): Pn lut 25, 2008 22:35
Posty: 238
A mozesz dokladniej wyjasnic jak to ma wygladac? Jakiej wielkosci jest scena, lalka, badyl? Jakie bedzie ujecie? Co bedzie oswietlane przez plomien?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2011 23:06 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Śr lip 21, 2010 20:54
Posty: 36
Lokalizacja: warszawa
O, dzięki za odpowiedzi .

Achel,

od razu tak pomyślałem , ale miałem nadzieję , że może jest lepszy sposób . Chyba pozostanie paręset pochodni wystrugać 8). Włożyć w dłoń, podpalić , pstryk zdjęcie , wyjąć , nową włożyć , podpalić, pstryk, zapamiętać miejsce nadpalonej pochodni ...łosz kurde :D Ale efekt może być wart tego. Mam nadzieję .

Pkowal1982,

Na razie wszystko w głowie i pewnie jeszcze przeróbki, doróbki i niedoróbki będą . Lalki najprawdopodobniej w skali 1:9 lub 1:10. Ma być mrocznie, tajemniczo, dreszcze, horror show . Postać krocząca z pochodnią , po bliżej nieokreślonym miejscu, smolne łuczywo ma oświetlać jak w filmiku od Achela pod koniec . 8)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 28, 2011 17:50 
Offline
animator
animator

Dołączył(a): Wt mar 24, 2009 20:38
Posty: 205
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Mam inną propozycje
ponieważ gdy będziesz robił zdjęcia ogień będzie moim zdaniem źle wyglądał
także inną propozycją moją jest użycie diody na badylu i późniejsze wprowadzenie efektów.
np. coś takiego gdy skończysz zdjęcia z diodą (którą najlepiej podłączyć tak aby przerywała lekko) dodasz potem ogień w jakimś programie do efektów specjalnych


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 28, 2011 22:04 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Śr lip 21, 2010 20:54
Posty: 36
Lokalizacja: warszawa
Ciekawe rozwiązanie, dzięki.
Chciałbym unikać komputerowo robionych efektów, bo wyjątkowo nie mam cierpliwości do owej machiny , ale jak inaczej się nie da, to trudno .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 29, 2011 10:45 
Offline
moderator
moderator

Dołączył(a): Cz lut 14, 2008 09:41
Posty: 981
Lokalizacja: Gorzów WLKP
Możesz uzyc filmiku z prawdziwym ogniem.

Jeżeli kamera nie bedzie sie ruszac, bedzie statyczna to nagraj jakiś większy ogien lub taki jak potrzebujesz kamerą w ciemnosci, pozniej dodasz to w komputerze, a jesli chodzui o realistyczne oswietlenie miejsca tak jakby tam był ogien to mozesz uzyc diod pomaranczowych ale takich super jasnych lub jakichś żaróweczek - w zaleznosci od wielkosci planu na ktorym bedzie animacja - i ręcznie manipulować intensywność światła.

Polecam zrobić kilka prób "na sucho" by zobaczyc jak bedzie wyglądało migajace oświetlenie - zpiasać wartosci potencjometru - połozenie - i pozniej animowac tak jak wyszło na próbach zapętlając to wszystko aby się nie meczyć pozniej z ustawieniami.

Mam nadzieje zerozumiesz o co mi chodzi. Jak nie, to pytaj śmiało, a wyjaśnie bardziej dokładnie.

Tylko... Musisz troszkę znac sie na elektryce, a jak nie znasz się to popros jakiegos kolege, znjaomego, tate, wujka, ciocię albo bacie która sie zna i niech ci przygotuje taki mechanizm do sterowania swiatłem.
Na necie tez na pewno jest kilka schematów ktore mozna wykorzystać do tego no i fora jak elektroda.pl na ktorych mozna poprosic o pomoc w stworzeniu takiego sterownika światłem.
Polecam robic na zasilaniu prądem stałym - baterie jakieś albo akumulator lub zasilacz zamieniajacy prąd zmienny ~230V z sieci na stały 12-15V czy ile tam jest ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 30, 2011 22:30 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Śr lip 21, 2010 20:54
Posty: 36
Lokalizacja: warszawa
Tomasz , dziękuję .

Chyba Twoim sposobem najbardziej realistycznie będzie.
Teraz wydaje mi się, że rozumiem, a jak wyjdzie, to się okaże .

Jak już zacznę robić , to postaram się zdać relację .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 31, 2011 11:03 
Offline
animator
animator

Dołączył(a): Pn lut 25, 2008 22:35
Posty: 238
Tylko zrob sobie krotki dwu-trzy sekundowy test zanim wezmiesz sie za projekt na powaznie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So sie 06, 2011 21:50 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Śr lip 21, 2010 20:54
Posty: 36
Lokalizacja: warszawa
Pkowalu, łe tam , na żywioł. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL