ANIMUJ.PL

animuj.pl - pierwszy polski portal poświęcony animacji 2D
Teraz jest Wt paź 17, 2017 10:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lis 15, 2010 14:51 
Offline
inbeetweener
inbeetweener

Dołączył(a): Pt wrz 17, 2010 16:59
Posty: 73
Próbuję ten program jakoś poznać. :) Oto moje wstępne pytania:

1. Już widziałam kilka razy pytanie o to, ale dla pewności jeszcze raz spytam. Konieczne jest numerowanie zdjęć po kolei, bez żadnych przerw? Idzie to jakoś obejść? Albo jakiś sposób, gdy uznam, że ruch jest zbyt wolny i będę chciała część klatek usunąć, aby nie trzeba było kolejny raz wsyzstkich zdjęć podpisywać?

2. Nawiązując do pytania pierwszego, w jaki łatwy sposób można usunąć pojedyncze klatki z poziomu programu?

3. W jakim formacie i rozdzielczości zapisywać najlepiej? Używam Kodek divix w rozmiarze HD 720 i wygląda to całkiem przyzwoicie, ale może jakoś coś można aby było względne najlepsza jakość przy najmniejszym rozmiarze? Może jakieś rady?

4. To też tu gdzieś niedawno widziałam. Robię zdjęcia w wielkiej rozdzielczości, a skoro zapisuje 1024x720 to może całkiem niepotrzebnie?

5. Słyszał ktoś o programie Video Pad?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn lis 15, 2010 19:50 
Offline
moderator
moderator

Dołączył(a): Cz lut 14, 2008 09:41
Posty: 981
Lokalizacja: Gorzów WLKP
Melasia napisał(a):
Próbuję ten program jakoś poznać. :) Oto moje wstępne pytania:

1. Już widziałam kilka razy pytanie o to, ale dla pewności jeszcze raz spytam. Konieczne jest numerowanie zdjęć po kolei, bez żadnych przerw? Idzie to jakoś obejść? Albo jakiś sposób, gdy uznam, że ruch jest zbyt wolny i będę chciała część klatek usunąć, aby nie trzeba było kolejny raz wsyzstkich zdjęć podpisywać?

Można łączyć kilka filmów avi, sekwencji zdjeć chyba nie da rady.
Usuwanie klatek zrobisz poprzez zaznaczanie wybranej klatki po czym wciskasz delete.

Melasia napisał(a):
2. Nawiązując do pytania pierwszego, w jaki łatwy sposób można usunąć pojedyncze klatki z poziomu programu?

J/w

Melasia napisał(a):
3. W jakim formacie i rozdzielczości zapisywać najlepiej? Używam Kodek divix w rozmiarze HD 720 i wygląda to całkiem przyzwoicie, ale może jakoś coś można aby było względne najlepsza jakość przy najmniejszym rozmiarze? Może jakieś rady?

A jaki rozmiar ci pasuje/potrzebujesz?

Melasia napisał(a):
4. To też tu gdzieś niedawno widziałam. Robię zdjęcia w wielkiej rozdzielczości, a skoro zapisuje 1024x720 to może całkiem niepotrzebnie?

Duża rozdzielczość pozwala na większą swobodę np przy rpacy z efektami tak więc myślę ze i tak dobrze jest później używajac VD pomniejszyć plik do rozmiaru wyjściowego. Jeśli to pełna klatka 4x3 to trzeba eszcze bedzie przekropować do potrzebnych rozmiarów. Można to zrobic bez problemu w VD.

Melasia napisał(a):
5. Słyszał ktoś o programie Video Pad?

Pierwsze słysze :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 15, 2010 21:43 
Offline
właściciel studia
właściciel studia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So cze 07, 2008 23:44
Posty: 559
Ad.1. Tomaszu, da się robić filmy ze zdjęć. Melasio, jeżeli zdjęcia są źle ponumerowane, to możesz je ponumerować w jakimś programie graficznym za pomocą funkcji przetwarzania wsadowego (zaznaczasz zdjęcia, wybierasz zazwyczaj funkcję ponumeruj i robi się samo).

Ad. 3. Zależy, jaki masz komputer. Jeśli radzi sobie z formatem Full HD, to możesz zapisywać właśnie w nim, 720p też jest bardzo dobrą jakością. Z formatów polecam mov i mp4 z kodekiem H.264 (kodek jest płatny, ale większość programów zastępuje go jakąś bezpłatną wersją albo korzysta właśnie z niego => w przypadku płatnych programów).

Ad. 4 Zapisuj w proporcjach 16:9, czyli 1280×720. Wielka rozdzielczość w niczym nie przeszkadza. Zawsze lepiej pomniejszyć niż powiększać małe zdjęcia.

Ad.5 Słyszałem, testowałem i jest całkiem dobry, ale darmowa wersja działa tylko 14 dni. Później eksport projektów ograniczony jest do avi, wmv, asf i DVD. No, chyba że zapłacisz 40 $.

_________________
Short films

One-of-none.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 16, 2010 03:44 
Offline
moderator
moderator

Dołączył(a): Cz lut 14, 2008 09:41
Posty: 981
Lokalizacja: Gorzów WLKP
grabarz napisał(a):
Ad.1. Tomaszu, da się robić filmy ze zdjęć. Melasio, jeżeli zdjęcia są źle ponumerowane, to możesz je ponumerować w jakimś programie graficznym za pomocą funkcji przetwarzania wsadowego (zaznaczasz zdjęcia, wybierasz zazwyczaj funkcję ponumeruj i robi się samo).

Wiem, że się da, bo sam tak robie bardzo czesto, ale mowię o tym, że nie wiem czy da radę połączyć różne sekwencje zdjeć, tzn te z dziurami w numeracji.
Wdarła się mała niejasność ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 16, 2010 14:50 
Offline
inbeetweener
inbeetweener

Dołączył(a): Pt wrz 17, 2010 16:59
Posty: 73
Ta numeracja zdjęć na pewno uratuje mi życie. Choć na razie nie mam pojęcia co to "przetwarzanie wsadowe".

Z jakością, to chciałabym, aby była dobra, ale tak aby nie zajmowało mi kilka giga kilka minut. Chyba poprzestanę na tym, jak dotychczas zapisywałam.

Szkoda, że ten program tylko na 14 dni, myślałam, że darmowy, a nawet zaczął mi się podobać. Tu widać będę musiała szukać dalej.


Dzięki za odpowiedzi. Odezwę się, jak tylko pojawią się nowe wątpliwości. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 17, 2010 08:34 
Offline
moderator
moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lis 06, 2009 20:24
Posty: 504
Lokalizacja: Toruń
O. Przetwarzanie wsadowe na przykładzie programu IrfanView: http://rafal.grzejszczyk.pl/graficzne/irfanview-3-99-przetwarzanie-wsadowe
To jest po prostu masowe obrabianie zdjęć ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 18, 2010 14:54 
Offline
inbeetweener
inbeetweener

Dołączył(a): Pt wrz 17, 2010 16:59
Posty: 73
sinsky dzięki za rozjaśnienie.


A się zastanawiam, czy jak w virtual dubie zapiszę w 15 klatkach na sekundę a potem przy zapisywaniu filmiku w vegasie też w 15 klatkach na sekundę (czyli osbie ustawić multimedia) to byłby jakiś problem? Bo doprawdy mogę zapisywać w 24 czy 25, ale wtedy to wiele dłużej trwa.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL