ANIMUJ.PL

animuj.pl - pierwszy polski portal poświęcony animacji 2D
Teraz jest Wt wrz 19, 2017 18:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt paź 29, 2010 19:53 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pt paź 29, 2010 19:43
Posty: 7
Witam,
potrzebuję dobrego i darmowego programu do tworzenia animacji poklatkowej, liczę na waszą pomoc, dzięki :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 29, 2010 21:02 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
A szukałeś aby dobrze na forum? Dyskusja na ten temat była na pewno... Z takich z przyzwoitą rozdzielczością to: Helium Frog (chociaż to to raczej do internetówek), lub do niekomercyjnego AnimatorDV. Z gorszych jeszcze długo by wymieniać- Tą stronkę pewnie znasz: http://www.stopmotionworks.com/stopmosoftwr.htm
Jeśli aparat okaże się niekompatybilny możesz cykać jednocześnie aparatem (na ślepo) i zamocowaną obok internetówką (dla podglądu w komputerze).
Oczywiście zależy jeszcze czy masz Mac'a, Windowsa32 lub 64 bitowego. Ja mam Windows7 64bity (na 64 wywalają się darmówki) i Lumixa, który nie współpracuje z żadnym istniejącym oprogramowaniem (musiał bym mieć Nikona, Canona lub Olimpusa). Suma sumarum muszę robić na ślepo.
Jeśli masz na komputerze podgląd, możesz przy pewnych warunkach (szklany monitor, lub przezroczysta kartka PCV) rysować na obrazie pełną linię ruchu i dzielić ją kreseczkami na etapy (łatwo w ten sposób manipulować szybkością), lub na zupełnego desperata- ściągnąć jakiś programik do manipulowania przezroczystością okienek (nie mogę znaleźć w notatkach jaki) i spasować ze sobą stary i świeży podgląd- Przynajmniej taki w "otchłani desperacji" miałem kiedyś pomysł (Pewnie lipa).
PS. Witamy na forum : )


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 31, 2010 21:02 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pt paź 29, 2010 19:43
Posty: 7
Dzięki za odzew,
temat na forum już był, ale konkretów się tam nie doczytałem, był oczywiście odnośnik na stronę wspomnianą przez Ciebie, ale te darmowe programy jakoś mi nie odpowiadają, no a na kupować na razie nic nie chcę... Sprawdzę wspomniany przez Ciebie program - helium frog. AnimatorDV jakoś miał za mało opcji, albo źle go zbadałem, strasznie mi też mulił(może to wina zbyt dużej rozdzielczości zdjęć?). Mój program operacyjny to Windows XP, ostatnio ściągnąłem trial`a Stop Motion Pro 7 i jest całkiem niezły, ma sporo ciekawych możliwości, może skuszę się na kupno. Do tej pory pracowałem też samym aparatem "na ślepo" robiąc zdjęcia i jakoś szło, ale chyba do pełniejszego zaangażowania będzie potrzebna kamera... Dopiero zaczynam i chętnie posłucham rad kogoś bardziej doświadczonego.
Dzięki wielkie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 01, 2010 18:33 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Od AnimatoraDV raczej lepszy nie będzie. W sumie nie rozumiem czego po takowym programie oczekujesz... LightBox/OnionSkin jest, kodeki do kamerek również. Mogę się domyślać, że chodzi Ci o wmontowany moduł do kompozitingu (usuwanie rigów, dziur po bolcach, greenscreena, operacje na warstwach...) ale z tym to ja bym się pożegnał jeśli chodzi o jakąkolwiek darmówkę. W profesjonalnych programach też ciężko to znaleźć, bo filmów ~"nie da się zrobić na jednym programie" (słowa bodajże naszego profesora od animacji) i tego typu rzeczy robi się raczej na oddzielnych gwiazdach ekranu jak "After Effect" czy "Nuke". Chyba jedynym darmowym do takowych czynności programikiem jest Jahshaka- ale nie wiem dlaczego prawie nic mi w nim nie chodzi. Animator zamula chyba prawie każdemu- w sumie czy mieli by z takowych ulepszeń/aktualizacji jakikolwiek zysk?
Co ja Ci mogę jeszcze doradzić? Doświadczony jesteś zapewne bardziej niż ja- Niech Cię nie zwiodą moje monologi! : ). Sprecyzuj czego oczekujesz po takowym programie, bo może to czego daremnie szukasz w jednym darmowym worku jest jak na dłoni w paru innych.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 05, 2010 17:27 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pt paź 29, 2010 19:43
Posty: 7
po twoim poście przyjrzałem się bardziej Animatorowi i gdy zmieniłem rozdzielczość plików, które do niego wrzucałem zaczął działać przyzwoicie... Mam bardzo konkretne pytanie, chciałbym kupić kamerę tak aby współpracowała dobrze z tym programem, czy do każdej są kodeki, czy może jest gdzieś lista kamer obsługiwanych przez ten program?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So lis 06, 2010 03:11 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Kamerę znaczy się aparat?... Do AnimatoraDV- http://animatordv.com/support_cameras.php?tpc=1 . Do DV-ki wiem, że działają internetowe- Czy jest gdzieś rozpiska, musiał bym poszukać (na co z dźgbiełka za późno : ))


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So lis 06, 2010 14:30 
Offline
moderator
moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lis 06, 2009 20:24
Posty: 504
Lokalizacja: Toruń
Tak, AnimatorDV będzie działać z każdą kamerą podłączaną przez USB, z której obraz da się przesłać na żywo do komputera. Rozpiska niepotrzebna, bo każda kamerka internetowa do tego służy ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 08, 2010 21:57 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pt paź 29, 2010 19:43
Posty: 7
Prosił bym może o jakąś konkretną markę... jeżeli tak można na forum. Kamerę kupuję na szkołę, prowadzę z dziećmi kółko filmowe i robimy filmiki metodą poklatkową, Pani dyrektor zgodziła się na zakup kamery ok 1000 zł, byle jeszcze zdolna była kręcić od czasu do czasu szkolne przedstawienia. Nie wiem na jakie opcje, wymagania sprzętowe zwrócić uwagę, aby była dobra do tworzenia filmów stop-motion. :roll: Dzięki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 08, 2010 22:58 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Ajajajaj... Więc kamerka musi być filmowa? Ktoś wie czy w Animatorze chodzą też cyfrówki?- Sam jestem ciekaw.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 10, 2010 03:15 
Offline
wasz ukochany admin
wasz ukochany admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn cze 19, 2006 18:57
Posty: 1650
Lokalizacja: Bristol UK
aparaty z animatorem chodza, a przynajmniej kilka modeli /sa bodajze wyszczegolnione na stronce aplikacji/

jesli chodzi o kamere filmowa, to odradzam do stop-motion. pracowalam z kamerami i aparatami i duzo lepsze efekty /jakosc obrazu/ dawaly aparaty /zwykle pstrykaczki i lustrzanki cyfrowe/

jak nie ma innej mozliwosci jak tylko zakup kamery, to glownym kryterium jest by opcje jak zoom, focus, balans bieli dalo sie ustawic recznie i co wazniejsze zablokowac, tak by kamera automatycznie nie zmieniala punktu ostrosci, gdy czyjes rece pojawia sie w kadrze, by zmienic pozycje kukielki, lub by kamera nie zmieniala punktu jasnosci obrazu gdy ktos przysloni plecami lampe w czasie animowania - automatowe kamery sa glupie i rzadko po czyms takim wracaja do wczesniejszych ustawien, co widac w koncowej animacji jako 'mryganie' obrazu ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 10, 2010 16:09 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pt paź 29, 2010 19:43
Posty: 7
Rozumiem więc, że najlepszym wyjściem jest aparat z odpowiednimi opcjami, ale musi współgrać z programem. Zajrzałem na stronę programu... i muszę powiedzieć, że nieźle kosztują te aparaty od 2000 zł do 15000 zł - ta opcja więc odpada.
Poradźcie mi proszę, czy lepiej jest pracować z kamerą internetową, z opcją "live", czy lepiej pracować aparatem(który nie współgra z programem? Wydaje mi się, że przy internetówce jakość zdjęć będzie kiepska, a z drugiej strony film będzie powstawał "na żywo"; z aparatem będzie natomiast dużo zabawy z przegrywaniem zdjęć na dysk... Co lepsze? Aparat, czy kamera? Jak Wy pracujecie? Dzięki.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 10, 2010 17:38 
Offline
moderator
moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lis 06, 2009 20:24
Posty: 504
Lokalizacja: Toruń
W takim razie kup sobie internetówkę za 150 złotych i nie będziesz narzekał. Ma dostatecznie dobry obraz, jest lekka i bardzo łatwo ją zamocować. Balans bieli i ostrość da się ustawić ręcznie, co przy tej cenie jest bardzo dobre. Ceny kamerek z dwoma milionami prawdziwych pikseli zaczynają się już od 50 (!) złotych. Natomiast za 120-200 zł można się spodziewać kamerki z nawet dobrymi zdjęciami, co do warunków szkolnych zupełnie wystarcza, a nawet załapie się na lepszą produkcję amatorską. Nie chce mi się szukać i robić porównań... Ale dobra kamera internetowa jest lepsza od chińskiego kompakta, przynajmniej w stop-motion. aparat do stop-motion i jednocześnie kamera do nagrywania będzie urządzeniem drogim w stosunku do jakości, albo kupuje się aparat, albo/i kamerę, lepszego wyjścia nie ma.

Do tej pory używałem swojej internetówki i dzięki jej opcjom ręcznego balansu bieli i regulacji ostrości, wyszkoliłem się, że hej ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 10, 2010 18:22 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pt paź 29, 2010 19:43
Posty: 7
OK, przekonałeś mnie. A powiedzcie mi jeszcze czy taka kamerka ma wejście na statyw, czy może trzeba użyć taśmy? :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 12, 2010 15:12 
Offline
moderator
moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lis 06, 2009 20:24
Posty: 504
Lokalizacja: Toruń
To zależy. Zamiast taśmy lepiej jest zamocować ją na ścisk. Najgroźniejszy jest kabel, bo dużo waży i to on powoduje obruszenia kamery.
Przestrzegam przed automatami - Przed zakupem koniecznie sprawdzić, czy kamerka ma ręczną regulację ostrości i balansu bieli.

Statywik też można wykonać sobie samemu. Ale jeżeli ma się już takowy (w Tesco nadal chyba są takie małe za 30 zł), to można sobie zrobić "przejściówkę" nakręcaną na gwint - Kamerka jest lekka, więc nie będzie spadać.

Jeżeli kamera ma klamerkę bądź nóżki, to wystarczy sprawić sobie coś, na czym można będzie to postawić (Stół? Krzesło? Słoik? ;))


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 12, 2010 20:35 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): Pt paź 29, 2010 19:43
Posty: 7
Dzięki za porady


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL