ANIMUJ.PL

animuj.pl - pierwszy polski portal poświęcony animacji 2D
Teraz jest Wt maja 23, 2017 11:50

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 09, 2011 12:13 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): So kwi 09, 2011 12:03
Posty: 10
Pozwolę sobie powrócić do tego tematu by nie powielać wątków. Potrzebuje darmowy program do animacji poklatkowej. Próbowałem wgrać program AnimatoraDV lecz jakoś mi on nie działa. W moim przypadku chciałbym zrobić np.1000 zdjęć i potem zmontować go film z możliwością wyświetla" w jakości oryginalnej jaki pomniejszenia pliku w przypadku przesyłu przez internet.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 09, 2011 23:15 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Jaki Windows i ilu bitowy, bo jak 7-ka 64Bit to z darmowym Animatorem nie przejdzie. Stop Motion Animator powinien działać, ale OnionSkina to on cofa tylko o jedną klatkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 10, 2011 01:59 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): So kwi 09, 2011 12:03
Posty: 10
Próbowałem Stop Motion Animator lecz nie do końca bo chyba na żywo trzeba mieć kamerkę internetową. Nie mogłem załadować moich zdjęć. Przypadkowo znalazłem taki program Animation Shop 3. I ten działa dobrze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 06:20 
Offline
art director
art director

Dołączył(a): Pn lut 15, 2010 03:03
Posty: 323
Lokalizacja: Warszawa
Aha... Źle Cię zrozumiałem. Jeśli chodzi o wrzucanie klatek używam WindowsMovieMaker- ale nie będę polecał. Gdzieś już była na ten temat rozmowa...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 12, 2011 09:10 
Offline
właściciel studia
właściciel studia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So cze 07, 2008 23:44
Posty: 559
Ponieważ mamy ogromną cierpliwość powtórzę magiczny przepis.

Ściągasz VirtualDuba, zaznaczasz wszystkie zdjęcia (muszą być ponumerowane) i przeciągasz do okna programu. Powinna utworzyć się animacja, którą możesz eksportować. Klatki filmu najlepiej jest pomniejszyć przed składaniem w animację. Do tego przyda się darmowy program graficzny, np. GIMP.

Do zmiany formatu, czyli żeby było na YT, polecam HD Video Converter Factory.

_________________
Short films

One-of-none.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 01:44 
Offline
moderator
moderator

Dołączył(a): Cz lut 14, 2008 09:41
Posty: 981
Lokalizacja: Gorzów WLKP
Po co uzywac do tego gimpa skoro VD ma mozliwosc przeskalowywania całej sekwencji?

poza tym ma tez wieksze mozliwosci ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 07:57 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): So kwi 09, 2011 12:03
Posty: 10
Wgrałem VirtualDuba. Wygląda dobrze ,mały plik. Niestety nie wiem dlaczego gdy zaznaczam wszystkie fotki to tylko część odtwarza się. Przeważnie tylko 16 klatek?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 10:03 
Offline
właściciel studia
właściciel studia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So cze 07, 2008 23:44
Posty: 559
A eksportuje całość? Jeśli tak, może być problem z za małą pamięcią. Jeśli nie eksportuje całości, spróbuj w inny sposób ponumerować pliki.

_________________
Short films

One-of-none.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 18:15 
Offline
moderator
moderator

Dołączył(a): Cz lut 14, 2008 09:41
Posty: 981
Lokalizacja: Gorzów WLKP
Nie zaznaczyłeś przypadkiem fragmentu sekwencji na lini czasu?
jest na lini czasu napisane ile jest importowanych klatek?
jesli nie importuje sekwencji w całosci to znaczy ze mas zgdzies przerwę w numeracji zdjęc albo jest gdzies nazwana jedna inaczej.

Zeby importowac do VD sekwencję nie musisz zaznaczac wszystkich klatek, wystarczy zaznaczyc pierwszą.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 22:16 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): So kwi 09, 2011 12:03
Posty: 10
Nie mogę znaleźć powodu dlaczego na dole pojawia się podziałka i pokazuje mi parę klatek i tylko to odtwarza a przeniesione było powiedzmy 200..
W pewnym przypadku pokazało mi że klatki są innej rozdzielczości. Załadowałem więc tej samej lecz wszystko powtórzyło się.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 15, 2011 09:26 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): So kwi 09, 2011 12:03
Posty: 10
Dodaje zrzut z ekranu.
http://www.polskieaparaty.republika.pl/adrian.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 16, 2011 06:03 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): So kwi 09, 2011 12:03
Posty: 10
Teraz wszystko rozumie. Rzeczywiście były przeskoki" w numerach. Nie były kolejno ustawione. Druga sprawa rozdzielczość była nie taka sama. Ileż tu trzeba mieć cierpliwości... Brakuje mi jej. Żeby był jakiś bezdomny i biedny animator co by zrobił mi z 5 minutowych filmików animowanych za grosze :D. Łatwe by były bo tylko potrzeba studia z kartonu a resztę "modelików" ja bym załatwił. Była by to raczej techniczna animacja a nie artystyczna.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 16, 2011 16:36 
Offline
właściciel studia
właściciel studia
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So cze 07, 2008 23:44
Posty: 559
Zmianę rozmiaru i ustawienie właściwej numeracji możesz rozwiązać przetwarzaniem wsadowym w programach do grafiki rastrowej. 5 minut roboty.

PS 5 minut filmu to czasem/prawie zawsze kilka miesięcy pracy :wink:

_________________
Short films

One-of-none.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 16, 2011 21:14 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): So kwi 09, 2011 12:03
Posty: 10
To miało być rozmontowanie urządzonka podobnego do maszynki do golenia :) . Rozkręcanie śrubek itp. Obliczyłem to na jakieś 1000 klatek jeden film. Wyszło mi to że jeden filmik dziennie. Plus 2 dni montażu razem tydzień :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 21, 2011 09:30 
Offline
młody adept
młody adept

Dołączył(a): So kwi 09, 2011 12:03
Posty: 10
No cóż sam się zabieram do tej żmudnej sztuki :)
http://www.polskieaparaty.republika.pl/adrian.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL